Karob

Další skvělým doplňkem, v našem přehledu s číslem 2, je karob. Jedná se sušené lusky rohovníku, je známý také pod názvem svatojánský chléb či čokoláda ze stromu. Vyznačuje se vysokým obsahem vitamínů, minerálů, vlákniny a proteinů a používá se na opravdu hodně způsobů.

Základní info o Karobu

Rohovník obecný, latinským názvem Ceratonia Siliqua, je stálezený neopadavý keř/strom, který může dosáhnout výšky 10 metrů (některé zdroje uvádí dokonce 15 metrů). To, co nás zajímá, jsou plody, tedy lusky dlouhé od cca 10 cm do cca 30cm. Rohovník lze pěstovat i u nás, ale od jara do podzimu se mu zde bude dařit, na zimu je ale potřeba ho přenést domů do teplot okolo 5-10 stupňů. A pokud budete chtít vlastní plody, je potřeba mít stromky minimálně dva, je to dvoudomá rostlina, jen jedna by nebyla jak opylovat. V Řecku není tak úplně původní, byl sem rozšířen antickými Řeky ze Sýrie/Turecka, ale již je zde plně zdomácnělý a rozhodně stojí za povšimnutí.

Proč karob? 

Již jsme uvedli, že se vyznačuje velkým množství prospěšných látek. Jedná se o velké množství bílkovin, až cca 50 procent jsou výživné sacharidy, má hodně vlákniny, obsahuje, další různé aminokyseliny, taniny, vitamíny A, B a D a dale v něm najdeme i minerály jako draslík, železo, mangan, hořčík nebo vápník. Ovšem hlavní výhoda karobu nespočívá v tom, co obsahuje, ale v tom, co naopak neobsahuje. Neobsahuje žádný kofein, neobsahuje theobromin, jako třeba zmíněná čokoláda, a nejsou známy žádné alergeny. To z něj tvoří ideální potravní doplněk pro všechny, kdo chtějí mlsat zdravě, ať už ze zdravotních důvodů (třeba diabetici), nebo hubnou nebo prostě chtějí žít zdravěji.

A uplatnění je opravdu široké Karob se používá například jako:

  • zdravá náhrada kakaa
  • dělá se z něj výborné smoothie
  • připravuje se z něj pomazánka, dokonce se prodává pod jménem Carobella
  • dochucovadlo na různé kaše, pudinky, či nákypy
  • protialergická náhrada mouky při bezlepkové dietě
  • do dětské výživy a dětských potravních doplňků
  • dá se z toho vypálit alkohol
  • působí kladně na trávení snižuje hladinu cukru v krvi
  • doporučuje se podpora léčby při osteoporóze

K dostání je nejčastěji již namletý na jemný prášek, ze kterého si můžete vyrobit skoro cokoliv, nebo již jako hotový.

Existují dvě varianty

  • světlejší, který má jemnou vůni i chuť, je sladší a spíše než kakao připomíná vůní datle
  • tmavší, který je více hořký, méně sladký a kakao připomíná mnohem více

Zajímavosti o karobu

A proč že se mu říká Svatojánský chléb?

Podle některých překladů bible tvořil karob hlavní složku potravy Jana Křtitele, když se rozhodl odejít do pouště připravovat se na budoucí povolání kazatele. A jako přísný asketa se živil jen tím, co našel, a právě karob byl základem jeho stravy.

Další využití 

Semínka karobu mají tvar čočky a mají všechna přibližně 200 miligramů. Dříve se používaly k vážení diamantů a drahých kovů. Ano, správně, jistě již tušíte, že označení hmotnosti karát pochází právě jako zkomolenina slova karob. No, kdo by to dnes řekl, že když si koupíte prstýnek s dvou karátovým diamantem, že vlastně máte na ruce dvě zrníčka karobu :-)


Čtěte také: Masticha - Mastix