Masticha - Mastix

Chioská masticha (mastix)

Masticha je pryskyřicí keře rostoucího v jižní Evropě a který je v Řecku relativně běžným domácím druhem. Pryskyřice je však jen z jednoho speciálního druhu, řečík lentiška (Pistacia lentiscus), který sice roste i na jiných místech Řecka, ale pouze na řeckém ostrově Chios má pryskyřice ty požadované účinky a složení.


Sklizeň mastichy (mastixu)

V jižní části ostrova Chios se nachází 24 vesniček, které mastichu sklízejí a následně i zpracovávají. Sklizně jsou velmi složitý proces, a zahrnují i čištění a úpravu okolní půdy, takže žádná kapka, která by mohla skápnout na zem, nepřijde nazmar. Kmen se nařezává na specifických místech, kde je vytékající pryskyřice připravena na sebrání po dvou týdnech.


Využití

Široké využití má masticha již od starověku a v dnešních dnech tomu není jinak. V medicíně se používá na léčbu vysokého krevního tlaku, cukrovky, a je prokázáno, že dokáže snižovat cholesterol v krvi. Nejčastěji mastichu však najdeme ve žvýkačkách a kosmetice. Ve žvýkačkách proto, že má až zázračné schopnosti redukce zubního plaku a svými desinfekčními účinky pomáhá nejen v dutině ústní, ale pomáhá i v žaludku proti Helicobacter Pylori, a v kosmetice proto, že mastichový olej má nadprůměrné antimikrobiální a antimykotické účinky a obsahuje mimořádnou škálu terapeutických a aromatických látek, takže pokud někde v obchodě uvidíte na etiketě kosmetických výrobků uvedenou právě mastichu, považujte to za velké plus. Masticha se používá také jako koření/ochucovadlo, ale to opravdu hlavně jen kvůli chuti.



Použité obrázky jsou s licencí Creative Commons  

Čtěte také: Karob